Coenraad van Beuningen (1622-1693)
Een briljant politicus
Coenraad van Beuningen was een opmerkelijke figuur in de 17e -eeuwse politiek en handelswereld. Als hooggeplaatste ambtenaar en burgemeester van Amsterdam was hij een invloedrijk personage, bekend om zijn scherpzinnigheid en strategisch inzicht. Zijn periode als burgemeester werd gekenmerkt door stabiliteit en voorspoed voor de stad, terwijl hij zijn fortuin vergaarde door slimme investeringen in de VOC. Zijn nalatenschap, echter, omvat een reeks van intriges en mysteries die tot op de dag van vandaag de verbeelding prikkelen.
Aanslag en waanzin
In de laatste tien jaar van zijn leven verloor van Beuningen uiteindelijk al zijn roem en rijkdom. Na een mislukte moordaanslag in het voorjaar van 1684, waarvan hijzelf stadhouder Willem III verdacht, trok hij zich terug uit al zijn publieke functies. Op 64-jarige leeftijd trouwde hij met de 18 jaar jongere Jacoba Bartolotti, waarna geruchten over zijn vreemde en verontrustende gedrag al snel de ronde deden. Hij verbrandde zijn eigendommen, probeerde Joden te bekeren tot het christendom en werd geplaagd door hallucinaties tijdens zijn nachtelijke wandelingen. Ook speculeert hij in 1688 met VOC-aandelen en ziet hij zijn vermogen van 500.000 gulden verdampen. Als klap op de vuurpijl stuurde hij brieven naar invloedrijke vrienden en autoriteiten, waarin hij praatte over het einde van de wereld. Vanwege de bezorgdheid om zijn geestelijke gezondheid en capaciteit om voor zichzelf te zorgen, besloot de stad Amsterdam dat hij onder curatele werd gesteld.
De legende: Het huis met de bloedvlekken
Uiteindelijk zat van Beuningen zijn laatste dagen uit, opgesloten en zwaar bewaakt in zijn woonhuis aan de Amstel. Tijdens een ontsnappingspoging kalkte hij met zijn eigen bloed woorden, tekens en tekeningen op de voorgevel van zijn huis, wat het gebouw de bijnaam het huis met de bloedvlekken gaf. Van Beuningen stierf in 1693 uiteindelijk in totale armoede en Jacoba deed afstand van zijn karige nalatenschap.
In de nasleep van zijn dood, rest enkel de vraag: wat dreef Coenraad van Beuningen tot zijn bizarre daden? En wat zit er verborgen in het mysterieuze kistje dat hij achterliet? Het mysterie blijft onopgelost, en het is aan jou om het te ontrafelen. Boek vandaag nog Het Huis met de Bloedvlekken.